Pamuk piresi: Pamuklara ve pamuktan yapılmış eşyalara zarar verebilen bu haşereler, insan ya da hayvanların kanını emmez ancak maddi zararlara neden olur.
Kedi Piresi: Adından da anlaşılacağı üzere, kedilerde yuva yapan ve büyüklüğü 2 mm olan kedi piresi ile mücadele için özel ilaçlar kullanılmalıdır. Kedilerin vücudunda yuva yapan ve hayvanların hastalanmasına yol açabilen bu haşere, insanlara da zarar verebilmektedir.
Köpek Piresi: Köpeklerde görülen ve evcil hayvanları konakçı olarak kullanan bu haşere türü, çok hızlı yayılmaktadır. Ortalama 4-5 mm büyüklüğünde olan köpek piresinden kurtulmak için ilaçlama yaptırmak şarttır.
Güvercin Piresi: Özellikle kuşlarda görülen bu haşere türleri, yaz aylarında artış göstermektedir. Pireyi yok etmek için hayvanların özel olarak ilaçlanması gereklidir. Güvercin pireleri çok hızlı çoğalmaktadır.
Toz Piresi: Kedi ve köpeklerde görülebilen bu haşere türü, diğer pire çeşitlerine oranla çok daha küçüktür. Çok hızlı yayılan toz piresi, özel ilaçlar kullanılarak yok edilir.
NOT: Pire ile mücadele için yapılan ilaçlama işlemlerinde kullanılan pire ilaçları, hayvanların üzerinde doğrudan uygulanamaz. Evcil hayvanlardaki pireleri yok etmek için veterinerden destek almak ya da özel parazit ilacı kullanmak gereklidir. Alanlarda uygulanan pire ilaçları, hayvanların üzerinde uygulandığında, canlıların ölümüne yol açar.
Pire ilaçlama Yöntemleri
Kokulu Pire İlaçlama:
Kokulu sıvı ilaçlama; ev, ofis, bodrum, bina, bahçe gibi alanlarda pire ile mücadele için uygulanabilen bir yöntemdir. Kokulu pire ilaçlama işlemlerinde alanın en az iki saat kapalı tutulması gerekliliği vardır. Bunun yanı sıra, gıda maddeleri kaldırılmalı ve evcil hayvanlar için özel önlemler alınmalıdır. Pireden kurtulmak için en hızlı çözüm veren bu yöntemde, kullanılan pire ilaçları alanın tüm noktalarına dağılarak, pirelerin yok edilmesini sağlar. Sıvı pire ilaçlama işlemi için, Sağlık Bakanlığı sertifikasına sahip olan böcek ilaçlama şirketleri tarafından hizmet almak gereklidir.
Kokusuz Pire ilaçlama
Kokusuz sıvı ilaçlama; hastane, otel, fabrika, yurt ve okul gibi alanlarda daha sık uygulanmaktadır. Bu ilaçlama yöntemi, pirelere karşı çok etkili olmakla birlikte, kokulu ilaçlamaya nispeten daha uzun sürede sonuç vermektedir. Ancak uzun süre kapalı tutulması mümkün olmayan ya da fırın, restoran gibi gıda maddelerinin bulunduğu alanlarda pire ilaçlama uygulamalarında kokusuz ilaç kullanımı şarttır. Bu yöntemde, alanın yarım saat kadar kapalı tutulması yeterli olmaktadır.