Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmek, uyumak, stresten uzak durmak, bol su tüketmek ve tüm renkleri yemek çok önemlidir. Sarı, kırmızı, yeşil sebze ve meyveler, et, süt, yumurta ve balık tüketimi gibi doğal ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça önemlidir. Uyku günde en az 8-10 saat olmalıdır. Çocuklar yaşla daha fazla uyur ve yaşlandıkça uyku azalır.
Günlük hayatta tablet, telefon ve televizyonların minimumda tutulması gerekiyor. Yüz yüze eğitim kademeli olarak başlamasına rağmen, çevrimiçi eğitim devam etmektedir. Her gün 6-8 saat bilgisayarla çalışan çocuklar var. Bu durumu sınırlandırmak imkansız olsa da ders bittikten sonra bilgisayar veya tablet başında oyun oynamaya devam etmemelidir. Gözler ve tüm vücut dinlenmelidir. Günde en az 1 saat dışarı çıkmalısınız. Koşmak, oynamak, oksijen almak, tabletinizden ve TV’nizden ışık efektini ortadan kaldırmak için çok önemlidir. Atlama, ip atlama, kovalamaca, saklambaç gibi oyunlar oldukça kullanışlıdır. Daha büyük çocuklar evde pilates, esneme, jimnastik yapabilir …
Bağışıklık geliştiriciler kontrolsüz kullanılmamalıdır.
Çocuklarda bağışıklığı güçlendirmek için immün sistemi uyarıcı vitamin ve mineral takviyeleri kontrolsüz bir şekilde kullanılmamalıdır. D vitamini (yaşa uygun dozda), C vitamini ve çinko gibi bağışıklığı destekleyen ve zarar vermeyen yiyecekleri sıralayabiliriz. Ancak iyi meyve ve sebze yiyen bir çocuk C vitamini takviyesine ihtiyaç duymaz.Ayrıca haftada 1-2 kez balık yerse Omega-3 takviyesi almaya gerek yoktur, ancak yemek yemiyorsa, Omega-3 takviyeleri alınabilir. … Tüm bu ek besin ve vitamin takviyeleri doktorunuza danışarak kullanılmalıdır.
Pandemi sırasında çocuklar için düzenli kontrollere ara verilmemelidir. Çoğu çocukta demir eksikliği veya vitamin ve mineral eksiklikleri olabilir. Tüm bunları analiz ve araştırmamızda görebiliriz. Vücudunuzda neyin eksik olduğunu bilmeden takviye almak tehlikeli olabilir. Tüm bunlar “doğal” kabul edilse bile, rastgele klanlar karaciğere ve böbreklere zarar verebilir ve hatta zehirlenme meydana gelebilir. Yıllık kan testleri kontrol edilmeli ve çocukların durumu kontrol edilmelidir. Kontrolü ihmal etmek, “iyiyiz, sorunumuz yok” demek yanlıştır …
Çocuklar için sağlıklı beslenme ve bağışıklığın artırılması için öneriler
Bir zamanlar çocukları ekrandan uzak tutmaya çalıştık ama şimdi pandemi nedeniyle online eğitim hayatımıza girdi ve ekranın arkasında geçirilen süre kesinlikle arttı. Yüz yüze eğitim kademeli olarak tanıtılsa da ekran önünde geçirilen süre azaltılmadı. Doç. Dr.Neşe Karaaslan Bıyıklı, velilere bu süreci sağlıklı bir şekilde nasıl geçirebilecekleri, güçlü bir bağış sistemini sürdürecekleri ve online derslerde zihinlerini açacakları konusunda tavsiyeler verdi:
Dengeli beslenme önemlidir
Çocuklar dengeli ve düzenli beslenmelidir. Ebeveynler haftalık öğünlere dikkat etmelidir. Çocuk meyve yemiyorsa, meyve suyu sıkılıp evde verilebilir, ancak meyvenin kendisini yemek daha iyidir. Meyveler de abartılmadan yenmelidir çünkü çok fazla meyve şekeri artırır. Günde 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.
Beyin için Omega-3
Çalışırken konsantrasyonu artırmak için Omega-3 takviyeleri alınabilir. Ancak doktorunuza danışmanız da önemlidir.
Çok su içmek
Çocuklara bilgisayar başında yemek yerine bol su içmeleri sağlanmalıdır. Su, hücreler arasında iletimi sağlayarak öğrenmeyi destekler.
Abur cubur yerine fındık seçin
İki bütün ceviz, badem ve fındık tüketebilirsiniz. Kavrulmuş kuru yemişler tercih edilebilir.
Protein önemlidir
Protein alımı çok önemlidir. Et ve baklagillerde bulunan protein, abartılmadan dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Yumurta Gücü
Yumurta her gün tüketilmelidir. Yumurta, bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok önemli bir besin kaynağıdır.
Gün kahvaltı ile başlamalı
Kahvaltıyı atlayıp öğle yemeğinde sebzelere odaklanamazsınız. Tost gibi yiyeceklerle taşınmamalı ve evdeyken mümkün olduğunca tencerede pişirmeye odaklanmalısınız.
Sağlıksız gıdalardan uzak durun
Abur cubur, bağışıklık sistemini zayıflatır. Tamamen hayatınızdan çıkarmalı ya da çok az tüketmeli ve sağlıklı atıştırmalıklara geçmelisiniz.
Öğün atlamayın
Çocuğunuzun öğün atlamaması çok önemlidir. Öğün atlamak sağlıksız diyetlere neden olabilir.
Dersler arasında dinlenin
Çevrimiçi dersler arasında tabletinizden ve telefonunuzdan uzak durduğunuzdan ve gözlerinizi ve tüm vücudunuzu dinlendirdiğinizden emin olun. Oyunu oynayabilir, balkonda havalandırabilir veya mutfakta bir şeyler pişirmeye yardımcı olabilirsiniz. Biraz hava almak veya oda değiştirmek için çocukların sınıflar arasında geçiş yapmasını sağlayın. Günde en az 1 saat dışarıda olmaları önemlidir.