Yeni Doğanın Duyu Gelişimi

Her yeni doğan, birçok yetisini geliştirmiş birçoğunu da hızla geliştirmeye aday, inanılmaz bir hızla büyüyüp gelişen muhteşem bir varlıktır. Özellikle ilk 3 ay içinde bebeğin duyuları son derece hızlı bir gelişim sürecine girer. Bebeğin duyuları, motor becerileri, fiziksel ve zihinsel anlamda tümüyle son derece etkileyici bir şekilde gelişir. Bebeğin hayatının bu ilk 3 ayında olan yeni doğanın duyu gelişimi hakkında bilgisi olan bir annenin bebeğini uyarması, onunla eğlendirici oyunlar oynaması ve geliştirici aktiviteler seçmesi çok daha kolay olacaktır.yeni doğan, yeni doğan bebeklerde duyu gelişimi, bebeklerde duyu gelişimi

Hayata yeni gelmiş bir yeni doğan gözünü açtığı ilk andan itibaren çevresinde bulunan farklı sesleri, görüntüleri, kokuları, anne sütü, anne eli, kumaşlar gibi değişik nesneleri algılayabilme yetisine sahiptir. Bu beceriler en kısa sürede çok daha gelişecektir. Bu gelişim destekleyecek en önemli kişi ve çocuğun kendini bir hissettiği kişi annesidir. Öte yandan, yeni doğan için ilk doğduğunda en gelişmiş duyusu olan koku alma duyusu sayesinde annesini tanıyan bebek duyu gelişimini de en yoğun şekilde annesiyle gerçekleştirir.

Yeni Doğanın Duyu Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Bebeğin annesiyle muazzam bir şekilde etkileşimde bulunduğu süreç olan emme süreci bebeğin bu gelişimini destekleyecek en önemli dönemdir. Bu nedenle, annenin özellikle hayatının bu ilk dönemlerinde bebeğini hem fiziksel hem de psikolojik anlamda doyana kadar emzirmesi yeni doğanın duyu gelişimini destekleme anlamında yapabileceği en önemli unsurdur. Bunun sebebi ise bebeğin kendini rahat hissedip çevresindeki uyaranlara tepki vermesinin annesiyle güçlü ve sağlıklı bir bağ kurmasından geçmesidir. Annesiyle bağ kurmanın da en kolay ve en etkili yolu emmedir. Bunun yanı sıra, annenin bebeğini emzirirken onunla tatlı tatlı konuşması, küçük şarkılar mırıldanması, bebeğinin elini tutması da bebeğin duyu gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Annenin yanı sıra diğer aile bireylerinin de bu gelişime katkıda bulunması mümkündür. Bebekle sürekli bir şekilde konuşulması, el ve mimik hareketleriyle konuşmanın desteklenmesi, değişik nesnelere, farklı dokudaki kumaşlara dokundurulması duyu gelişimi destekleyecek bir diğer unsurlardır. Ayrıca, son derece canlı renklerde olan ve ses çıkaran çıngırak gibi oyuncakların bebek ilk dönem tutamasa da ona tutup sallanması da önerilebilecekler arasındadır.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*