Ultrason ve detaylı ultrason nedir?

ultrason nedir, detaylı ultrason nedir, ultrasonun etkileri nelerdir

Ultrason nedir sorusu, her ne sebeple olursa olsun ultrason geçirmesi gereken kişilerin veya yakınlarının aklına gelen ilk sorulardan biridir. Ultrason, vücuttaki organları değerlendiren ve ortaya çıkan değişiklikleri, gelişmeleri ve sorunları tespit eden bir işlemdir. Mevcut durumun tam olarak incelenmesine imkan veren bu yöntem ile sorunlar kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Gebelikte bebeğin gelişiminin izlenmesi, yumuşak dokulardaki sorunların izlenmesi ve iç organlardaki sorunların belirlenmesi için de ultrason kullanımı önerilmektedir.ultrason nedir, detaylı ultrason nedir, ultrasonun etkileri nelerdir

Ultrason iki şekilde kullanılır: standart 2D ultrason ve ayrıntılı ultrason. Standart ultrason nedir, ayrıntılı ultrason nedir ve ayrıntılı ultrason nedir, ultrason türleri hakkında en çok merak edilen kavramlardan bazılarıdır. Standart bir ultrason, gebeliğin herhangi bir aşamasında gerçekleştirilen bir 2D görüntüleme prosedürüdür. İlk aylarda çok sağlıklı görüntüler alınamadığı için uzmanlar genellikle 16. haftadan itibaren 2D ultrason kullanırlar.

Ayrıntılı ultrason da sıklıkla hamilelik sırasında kullanılır. Detaylı ultrason olarak da adlandırılan bu yöntem sayesinde çocuğun sağlık durumu ve organları hakkında detaylı bilgi almanın yanı sıra çocuğun gelişimini detaylı bir şekilde takip etmek mümkündür.

Ayrıca organlara ait kanserli dokuların incelenmesinde de kullanılan bu yöntem, dokuları değerlendirmek ve tümör kitlelerinin varlığını tespit etmek için de kullanılabilir.

Ultrasonik cihaz türleri nelerdir?

İnsan vücudundaki görünmez değişiklikleri incelemenizi sağlayan tıbbi cihaza ultrason denir. Kısaca ultrason denilen bu cihaz dokularda dolaşmak için insan kulağının duyamayacağı bir frekansta ses dalgaları kullanır. Bu ses dalgalarının yakaladığı gerçek zamanlı görüntü, cihaza bağlı bir monitör aracılığıyla izlenebilir. Ultrason makinesi 2 ayrı parçadan oluşmaktadır. Parçalardan ilki, insan vücuduna dokunan ve elle çalıştırılan bir sondadır. Cihazın diğer kısmı, probun yaydığı ses dalgalarını görünür kılan görüntüleme ünitesidir. Ultrason cihazları, sağladıkları kalite ve görüntü detayına bağlı olarak farklı tiplerde sınıflandırılır.

2D ultrason cihazı

2D (2D) ultrason cihazları, esas olarak rutin muayenelerde kullanılan cihazlardır. Genel değerlendirme ve kontrol uygulamalarında 2D ultrason makineleri kullanılmaktadır. Genellikle gebelik izlemede kullanılan 2D ultrason cihazları ile bebeğin kalp atışı, plasentanın konumu ve bebeğin göbek kordonu kolaylıkla görüntülenebilir. Bu cihazlarla çekilen resimler siyah beyaz olacaktır. Bebeğin boyu, kilosu ve fiziksel gelişimi de 2D ultrason cihazları kullanılarak izlenebilir. Ayrıca 2D ultrason kullanımı, ultrason fiyatı açısından en uygun seçenektir.

3D ultrason cihazı

3D (3D) ultrason cihazları, özellikle takip sırasında gebelik takibi sırasında daha net sonuçlar sağlar. 3D ultrason uygulaması sayesinde çocuğun hangi hafta içindeki gelişimini detaylı olarak takip edebilirsiniz. Ayrıca 3 boyutlu ultrason görüntüleme, bebeğin ayrıntılı görüntüsünü daha büyük ve daha renkli bir şekilde sağlar. Genellikle 3. aydan sonra kullanılan 3D ultrason yöntemi ile bebeğin kilosunu, boyunu ve hacmini belirlemek daha kolaydır. Bu cihazlar ile bir kız veya erkek çocuğunun ultrason görüntüsü detaylı olarak izlenebildiği için cinsiyet tespiti daha kolay hale gelmektedir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*