En eski köpek ırklarından biri Pug’dır. Bu köpek ırkı ilk olarak Asya’da ortaya çıkmıştır. Pekingese türü köpeklerden üretildiği ya da onlarla akraba olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Pug ırkının atasının Bulldog’lar olduğu varsayılmaktadır. Pug cinsi köpekler küçük köpek ırklarından biridir. Bu nedenle de ısırmaya biraz meyillidirler. Ev içinde beslenebilecek köpek ırkları arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Peki Pug cinsi köpeklerin genel özellikleri nelerdir?
Pug cinsi köpekler öncelikle küçük köpek ırklarından biridir. Dişi Pug’lar yerden en fazla 30 cm kadar yüksekliğe sahiptir. Erkek Pug’lar ise yerden 30 ila 35 cm kadar yüksekliğe kavuşabilmektedir. Ayrıca erkek Pug’lar en fazla 9 kg ağırlığa çıkabilmektedir. Dişiler ise erkeklere oranla daha zayıf olmaktadır. Burun çevreleri ve patileri siyah renktedir. Tüyleri ise diğer köpek cinslerine oranla daha kısadır ve çok fazla tüy dökmezler. Genellikle tüylerinin rengi kahverengi tonlarındadır.
Karakteristik özellikleri gereği bacak boyları kısadır ancak buna rağmen bacak kasları oldukça güçlü ve gelişmiştir. Çok havlama huyları yoktur. Bir durumdan rahatsız olduklarında havlarlar. Bu nedenle de apartman dairelerinde rahatlıkla beslenebilecek ırklardan biridir. Çok soğuk ve çok sıcağı sevmezler. Ortamın ısısı onlar için önemlidir. Ev dışında bir yerde yaşamaları pek mümkün değildir. Çok soğuk ya da sıcağa maruz bırakılmamalıdırlar. Çok hareketli bir yapıları yoktur bu nedenle de düzenli egzersiz yapmaları tavsiye edilir. Oyun oynamaktan hoşlanırlar.
Çok zeki bir köpek cinsi olan Pug’lar biraz uykucu bir yapıya sahiptir. Ayrıca inatçıdırlar. İnatçı yapılarından ötürü de eğitilmeleri pek kolay olmamaktadır. Yüzücü köpeklerden değildir. Ön bacaklarının arka bacaklarına oranla daha kısa olması onları yüzme konusunda yeteneksiz yapmaktadır.
Pug cinsi köpeklerin bakımı asla zor değildir. Bakımında en çok dikkat edilmesi gereken husus egzersiz yapmaları gerektiğidir. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri için haftada 1-2 kez yürüyüşe çıkarılmaları gerekir. Ancak havanın aşırı soğuk ya da sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Kış aylarında şapka ve atkılarla sarılması iyi olacaktır. Tüylerinin ise haftada 1 kez taranması yeterli olacaktır.