Bu rulmanlarda iki sıra bilye bulunur. Bu rulmanların en önemli özelliği ise boyuna eksenel açılanmalara ( eksen kaymasına ) müsaade etmeleridir. Dolayısı ile şafttan gelen moment rulmana taşınmamış olur ki bundan dolayı rulman hasarı oluşmaz. Bu durum aynı zamanda montaj hatalarından oluşabilecek eksen kaymalarını da kompanse etmektedir.
Bu rulmanların kompanse edilebilir eksenel açı sapmaları, rulmanın tipine göre 1.5 derece ile 3 derece arasında değişiklik gösterir.
Bu rulmanların gösterimleri 1 ve ya 2 ile başlar. Sonunda E olarak gösterilmiş olanlar diğerlerinden daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip olanlardır.
Bu rulmanlarda delik silindir olabildiği gibi konik olarak da mal edilirler. Böylece bu rulmanlar sıkma manşonlu olarak da temin edilebilirler.
Bu noktada sıkma manşonun ne olduğunu da anlatalım. Sıkma manşonlu rulmanlar şafta tatlı geçme toleransında monte edilir ve boydan boya yarıklı olan manşonun çekilmesi ve ya çakılması ile rulman iç bileziği ve şaft arasında eksenel kaymayı önleyecek şaft rulman bağlantısı sağlanmış olur.
Şafta manşon ile bağlanmış oynak bilyeli rulmanlarda kabul edilebilir eksenel yük (Fap)
Fap = 3*B*d
Fap< Fa olmalıdır
Oynak bilyeli rulmanların bazılarında standart olarak RS1 tipi sızdırmazlık elemanı da vardır. Bu rulmanlar -40 derece ile +120 derece arasında yağlanmadan ve bakıma ihtiyaç olmadan planlanan ömürleri boyunca sorunsuzca çalışabilirler.
İÇ BİLEZİĞİ UZATILMIŞ OYNAK BİLYALI RULMAN TİPLERİ
Oynak bilyeli rulmanların bir başka tipi iç bileziği uzun olan tipleridir.
Kolay sökülerek takılmayı sağlamak için iç bileziğe tatlı geçme toleransı anında monte edilirler ve eksenel kaymalar iç bilezikteki sıkma vidası ile engellenir.
Bir şaftın üzerine çift olarak monte edilmeleri durumunda eksenel açılanmalara uygun olarak şekil alabilmeleri için iç bileziklerin birbirlerine simetrik olarak monte edilmeleri gerekir.