
Gerçek balın nasıl anlaşılacağı oldukça merak konusudur. Gerçek organik balın besin değerleri ya da etkileri tam olarak neler olabilir? Bu sorunun yanıtını yazımızda bulmanız mümkündür. Bal çoğunlukla doğal tatlandırıcı ile oldukça faydalı mükemmel bir yiyecek olarak tanımlanmaktadır. Fakat günümüzde ise marketlerde satılan ballar gerçek besin değerlerinin çoğunu içermemektedir. Eski zamanlarda Yunanlılar ise bu probleme çözümü şu şekilde bulmuşlardır; balın doğallığı içerdiği doğal maddeleri ve ya parçalarla belli olduğuna kanaat getirilmiştir.
Gerçek Balı Kullanımı Hale Getirmek
Bal paketlerinin üzerinde organik yazısının bulunması bir yiyeceğin doğal yollarla elde edildiğini göstermemektedir. Öncelikle balın gerçek olduğunu anlamak için rengine bakınız. Bal kavanozlarının üstlerinde belli belirsiz meydana gelen beyaz renkte polenler birikmiş ve özelliklede balın rengi çok parlak değil yani daha donuk ise o zaman bu balın doğal olduğu söylememizde bir sakınca bulunmuyor. Gerçek bal belli zaman içerisinde kristalleşmeler meydana getirmektedir. Bu balın bozulduğu anlamına gelmemektedir. unutulmamalıdır ki bal doğal bir koruyucudur. Balın eski sıvı haline geri gelmesi için ise yaklaşık 15 dakika ılık suyla dolu bir kasenin içerisine kavanozu yerleştirmeniz yeterli olmaktadır. Gerçek ballar, arıların biriktirdiği polenler ve ya nektarlara bağlı olarak değişik renklerde meydana gelebilir. Yani balın rengi koyulaştıkça antioksidan miktarı da artmaktadır. Gerçek balın içerisinde kanser riskini azaltan ve özellikle kalp rahatsızlıklarına ise oldukça etkili bilinen polifenol adında bir antioksidan vardır. Özellikle koyu renge sahip olan balların bazılarında ise her gramda 201 yaklaşık olarak miligram polifenol yer alır.
Propolisin Yararları
Çiçek ballarında ise genel olarak gramda ancak 71 miligram polifenol bulunmaktadır. Bal kavanozunun üzerinde biriken beyaz polenli kısımda B, D, C ile E vitamini açısından oldukça zengin bileşenler içermektedir. Özellikle içerisinde 31 çeşit antioksidan barındırmaktadır. Filtreden geçirilmemiş bal yani arı penisilini olarak da bilinen propolis içeriyor. Bu maddeler ise ağaçlardan sızan reçine ile elde edilir. Arılar bu reçineyi kendi salyalarıyla karıştırarak antifundal, antibakteriyel ve antiral bir madde elde edilir. Bu madde ise arı kovanlarının duvarlarını hastalıklardan korumakta görevlendirilirler. Balın içerisine karışan bu kahverengi madde doğal bir antibakteriyel vazifesindedir.
Leave a Reply