
Diyet yapmaya karar verdiğinde çoğu kişi en fazla tatlı isteğini dindirmekte zorluk çeker. Özellikle bayanlarda çikolata isteği stres altında ve adet dönemi öncesinde adeta bir krize hatta kabusa dönüşür. Aslında tatlıyı diyetteyken hayatınızdan tamamen çıkarmak gerekmez ancak ne zaman ve hangi tatlıyı ne kadar tüketebileceğinizi bilmek gerekir. Tatlıyı ben de severim ve hem kontrollü olarak hem de püf noktalara dikkat ederek ara ara sağlıklı tatlılardan yerim. Sadece yoğun protein ağırlıklı hatta ekmeğin bile yer almadığı beslenme programları son günlerde öneriliyor. Ancak tamamen karbonhidratın dışlandığı bir program mutsuzluğu da getirir. Buna bağlı olarak da aşırı hamur, tatlı krizleriyle verilen kilolar geri daha fena bir şekilde yağ olarak alınabiliyor. Tatlı kontrollü bir şekilde yenilirse mutsuzluk o zaman önlenir, bedenin stresi azalır ve yoğun tatlı krizleri yaşanmaz. Kişiler böylece acı çekmeden daha az stresle kilo verebilir.
Tatlı yerken dikkat edilmesi gerekenler;
Beyaz un ve beyaz şeker tabi ki olmayacak, margarin ve kızartmadan da uzak durulacak. Ancak yediklerimiz pek kilo aldırmayacak ve son derece lezzetli olacak. Peki, mümkün mü? Tabi mümkün. Sizin için şimdi hazırladığım hem sağlıklı hem de lezzetli ve pek de şişmanlatmayan, tatlı krizlerinde size yardımcı olabilecek püf noktalar.
Kilo aldırmaması için tatlıların önemli bir altın kural;
– Tok karnına asla tatlı yemeyin! Meyveleri ve tatlıları hemen yemekten sonra yerseniz zaten yükselen kan şekeriniz daha hızlı bir şekilde yükselir ve kan şekerini düşürmekle görevli organ pankreas aşırı derecede insülin salgılamak zorunda kalır. Göbek ve bel çevresinde bunun sonucu olarak da yağlanma meydana gelebilir. Tatlıları aç karnına ya da yemeklerden 2-3 saat sonra tüketmek sağlığınız için en doğru yoldur.
– Yediğiniz tatlı her ne olursa olsun tarçını mutlaka beraberinde tüketin. Tarçının, yapılan araştırmalar kan şekerini dengeleyici özelliğinin bulunduğunu gösteriyor. Tatlıların bu nedenle hemen hemen hepsinde tarçın kullanılır. Ortalama olarak günde yarım tatlı kaşığı kadar tarçın tüketmeniz kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Tatlıyı eğer tarçınla sevmiyorsanız o zaman tarçınlı bir çay içebilirsiniz.
– Krom destekleri; içerisinde krom olan haplar, tatlı krizlerinin azalmasına ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. krom doğal bir elementtir ve pankreasın insülin salgılamasını destekleyerek kan şekerini dengeler, tatlı krizlerini azaltabilir. Çok fazla tatlı tüketildiyse en azından birden kan şekerinin yükselmesine engel olur.
– Eğer hiç tatlı yapacak durumunuz yoksa; bir bardak ılık ve az yağlı süt içerisine hemen 1 tatlı kaşığı tarçın ve az bal ya da hurma şurubu karıştırarak yavaşça tüketin.
Abartılmadan yenildiğinde şişmanlatmayan ve sağlıklı tatlılar
Sağlıklı yoğurt parfe-5kişilik
– 250 gr meyveli müsli
– 500 gr yağsız yoğurt
– 100 gr yulaf ezmesi
– 50 gr gün kurusu kayısı
– 50 gr kuru üzüm
– 50 gr kuru incir
– 50 gr Hindistan cevizi
– 50 gr yaban mersini
– 100 gr toz fındık
Yapılışı: Yoğurdunuzu karıştırma kabına alın ve malzemelerin tümünü bıçak yardımı ile küçük parçalar halinde doğrayıp bir güzel karıştırın. Sonrasında kek kalıbı ya da bir streçle rulo şeklinde sararak 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Parfenizin üzerine son olarak tarçın serpip dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Sağlıklı çikolata topları-5 kişilik
– 200 gr kuru incir ya da çekirdekleri çıkarılmış hurma
– 350 gr p den az kakao oranı olmayan bitter çikolata
– 2 adet yeşil elma
– 100 gr tuzsuz badem
– 150 gr meyveli müsli
– 50 gr Hindistan cevizi
– 100 gr tuzsuz Antep fıstığı
– 2 adet kivi
– 1 adet portakal
Yapılışı: Kaynayan bir tencere üzerinde çikolatanızı benmari usulü eritiniz. Küçük parçalar halinde kuru meyveleri doğrayarak portakal kabuklarını rendeleyin. Bu malzemelere badem fıstıklarını da ekleyip güzelce erimiş çikolatanızla karıştırıp yoğurun. Kivilerinizi soyduktan sonra halka halka keserek, bir tabağa dizin. Çikolatalı karışımdan daha sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve Hindistan cevizine bulayıp yuvarlayın ve halka şeklinde kestiğiniz kivinin üzerine koyun. Buz dolabında son olarak dondurun ve servis yapın.
Elma dolgulu fırında ayva tatlısı-5 kişilik
– 4 adet yeşil elma
– 4 adet ayva
– 5 adet karanfil
– 1 çay bardağı hurma şurubu
– 3 adet çubuk tarçın
– 1 adet limon
– 1 tatlı kaşığı toz tarçın
Yapılışı: Ayvaları ikiye böldükten sonra çekirdeklerini çıkararak ovallik verin. Biraz su, karanfil, tarçın ve ayvayı koyup 10 dakika kaynatın. Rendelenmiş limon kabuklarını elma ve toz tarçınla birlikte başka bir tavada suyunu çekene kadar soteleyin. Bir fırın kabına ise haşlanan ayvaları dizin ve sotelene elma harcınızla ayvaların oval kısmını eşit bir şekilde doldurun. Üzerleri hafif kızarana kadar 200 derece ısıtılmış fırında fırınlayın. Hurma şurubunu da son olarak üzerine gezdirerek servis edin.
Portakal soslu ızgara ananas-5 kişilik
– 1 çorba kaşığı toz tarçın
– 1 adet ananas
– 3 çorba kaşığı hurma şurubu
– 2 su bardağı portakal suyu
– 1 çorba kaşığı nişasta
Yapılışı: Güzelce ananası soyup halkalar şeklinde kesin. Fırında ya da ızgara tavanızda daha sonra güzelce iki tarafını da pişirin. Portakal suyu ve hurma şurubunu bir tencere içine koyup kaynatın. Nişastanızı da bir kase içerisinde soğuk suyla eritin ve yavaş yavaş kaynayan portakal suyuna ilave edin. Bir taşım daha kaynatın. Sosunuzu son olarak soğuduktan sonra ızgara yaptığınız ananasların üzerine ekleyip servis edin. Hurma şurubunuz yoksa eğer pekmez ya da agave de kullanabilirsiniz.
Tatlıyı fazla kaçıranlar için kan şekerini dengeleyen ve yağlanmayı azaltan çay;
– Kırılmış 1 parmak kabuk tarçın
– 1 tatlı kaşığı kuşburnu
– Yarım kahve kaşığı kekik
Yapılışı: Üzeri kapalı olacak şekilde bir büyük bardak kaynar suda 6-7 dakika demleyin. Süzün ve içine kaynar suda yumuşamış kabuk tarçını atmayın, yiyin.
Leave a Reply