Lösemi türleri (kan kanseri)
Akut ve kronik olmak üzere farklı lösemi türleri olmasına rağmen, akut löseminin başarılı tedavisi için iki kritik adım vardır. Akut lösemi teşhisi konulduktan sonra, risk seviyesi ilk devrilme noktası olarak kabul edilir ve donör testinin başlaması ikinci devrilme noktası olarak görülür.
Akut löseminin belirtileri
Akut lösemide belirli bir yaş aralığı yoktur, her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaşla birlikte lösemi olasılığı artar ve kötü prognoz riski artar. Akut lösemide hastalar genellikle vücut ısısında artış, kollarda ve bacaklarda kalıcı morluklar ve artan yorgunluk ile doktora giderler. Dışında; Kemik ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, öksürük, zatürre veya vücudun herhangi bir yerinde ağrı kesicilerle devam eden ve geceleri bile uyanan bir enfeksiyon varsa, doktorunuza görünmelisiniz.
Akut löseminin teşhisi
Akut lösemi teşhisi konulduğunda remisyona ulaşmak için kemoterapi gerekir. Hastaların yüzde 70 ila 80’i bu aşamaya olumlu yanıt veriyor. Hasta kendini iyi hissetse ve şikayetleri ortadan kalksa bile tedaviye devam edilerek pekiştirici tedaviye (ek tedavi) başlanması ve ayrıca hastada bulunan akut löseminin yüksek riskli mi yoksa düşük riskli bir grupta mı olduğunun kontrol edilmesi gerekir. bu süreç devam ediyor.
Akut lösemide testler hayati önem taşır.
Bir hastanın akut lösemi, iyi veya kötü bir risk belirlenmeden önce tedavi edilirse, hasta iyileştikten sonra, bu riski geriye dönük olarak belirlemek artık mümkün olmayacaktır. Teşhis konulduktan sonra, gerekli tüm testlerin yapılması ve riskin belirlenmesi zorunludur. Akut lösemili bazı kişilerde, hastalık miyelodisplazi denen bir durumdan sonra veya başka bir bozukluk nedeniyle önceki kemoterapiden sonra ortaya çıkar.
Bağışçı aramakla zaman kaybetmemek gerekiyor.
Lösemili her hasta aynı zamanda bir nakil adayıdır, tedavi planındaki ilk adımlardan biri zaman kaybetmemek için bir donör bulmak olmalıdır. Öncelikle hastanın erkek ve kız kardeşi varsa doku grubu kontrol edilmeli, uyuşmuyorsa akraba ve yakınları dışında donör arayışına başlanmalıdır.
Lösemi (kan kanseri) için yeni tedaviler: hedefe yönelik tedavi ve hücre savaşı
Normal hücrelere zarar vermeden sadece lösemik hücreleri öldüren ilaçlar geliştirilmiştir. Alandaki en ünlü ilaç olan imatinib, Philadelphia pozitif akut lenfoblastik lösemi hastalarında kemoterapiye ek olarak standart bir ilaç olarak kullanılan aktif bir bileşendir. Son zamanlarda, flt 3 inhibitörleri ve monoklonal antikorlar ortaya çıktı ve flt 3 pozitif hastalarda test edildi. Çokça konuşulan bir diğer önemli yenilik de hücre tedavisi ve aşılardır. Bağışlanan lenfositler, hücre tedavisi olarak kullanılır. Lösemideki başlıca kanser hücrelerini hedef alan aşıların geliştirilmesine yönelik araştırmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Ancak bu, beklemek için en az beş yıl daha gerektirir.
Akut lösemiden iyileşme oranı
Akut lösemide yeni hasta sayısı yılda 4’ten 6’ya yükselir. Yüksek riskli akut lösemide iyileşme yüzde 75’e kadar ve akut promiyelositik lösemide yüzde 90’a kadar çıkabilir.
Löseminin geçmişi ve bugünü
Daha önce doku gruplarının çalışmaları iki aşamalı olarak yürütülüyordu, şimdi doku gruplarının çalışmaları artık dört aşamada çok detaylı bir şekilde yürütülüyor ve doğru donör bulundu.
Çoğu merkezde risk tespiti mümkün olmasa da, iyi, orta ve kötü riskli hastaları belirlemek artık mümkün. Yüksek riskli hastalar kemoterapi alır, orta ve yüksek riskli hastalara kemik iliği nakli yapılır.
Akrabalar uygun bir donör bulamayınca ilacın bittiği düşünülüyordu. Artık doku gruplarının detaylı çalışmaları sayesinde çok uygun akraba olmayan donörler bulunabilir.
Leave a Reply